Õiglane kohv õppeasutuse kohvinurgas

01.10.2024
Rohesoovitus

Oktoobris tähistatakse Eestis õiglase kaubanduse kuud ning just algas õppeasutustes uus kooliaasta – seega on õige aeg rääkida kohvijoomisest.

Suur osa maailmas tarbitavast kohvist juuakse ära just tööl olles. Seega on töökollektiividel läbi oma vastutustundlike ostude võimalus kohvikasvatajatele toetust näidata ja aidata rohujuure tasandil tegeleda keskkonnahoiuga ning kliimamuutustest tulenevate murede lahendamisega.

Maailmas juuakse päevas umbes 2,25 miljardit tassi kohvi, Eestis tarbitakse orienteeruvalt 4,5kg kohvi elaniku kohta aastas, suur osa töökohtades. On ennustatud, et aastaks 2030. muutub kuni 60% kohviviljelemiseks kõlbulikust maast kasutuskõlbmatuks. Mistõttu võib kohvist saada kas kallis luksus või lakkab see tume tassitäis naudingut lihtsalt olemast. Just kohvijooja ise saab enda tarbimisvalikutega seda tulevikku mõjutada ning meie keskkonda toetada.

Üks tass kohvi päevas võib tunduda küll pisike kogus, aga iga aasta peale teeb see kokku suure koguse toorainet, mille tootmine võib jäädavalt kahjustada põllumajanduslikke kogukondi ja looduskeskkonda.

Mis on õiglane kaubandus?

Õiglane kaubandus on kauplemisviis ja rahvusvaheline kokkulepe, mis toetab otse ja tõhusalt arengumaade väiketalunikke ja tootjaid. Talunikele makstakse toorme eest õiglast hinda, keelatud on lapstööjõu kasutamine, töölistele tagatakse inimväärsed töötingimused, panustatakse kohaliku kogukonna arengusse ning toetatakse keskkonnasäästlikke tootmistehnoloogiaid.
Õiglase kaubanduse märgist ja põhimõtteid on võimalik jälgida eri kaupade tooraine kasvatamisel ja tootmisel. Õiglase kaubanduse raames kaubeldakse selliste toodetega, mida toodetakse arengumaades ja mille tootmisprotsessile on loodud rahvusvahelised standardid, näiteks kohv, kakao (šokolaad), tee, suhkur, troopiline puuvili, riis, kinoa, pähklid, õli, puuvill, vürtsid, vein, lõikelilled, kuld, käsitöö jms.

Õiglase kaubanduse viis põhimõtet on:

  • Õiglase hinna maksmine
    Tootjad saavad tagatud miinimumhinna, mis turuhinna langemisel ei muutu ja turuhinna suurenemisel saadakse kõrgem turuhind.
  • Lapstööjõud on keelatud
    Alla 15a. lapsi palgata ei tohi ja alla 18a. lapsi ei tohi rakendada tööle, mis ohustaks nende tervist, arengut või haridust.
  • Inimväärsed töötingimused
    Töölised töötavad inimväärsetes ja ohututes tingimustes ning saavad äraelamist võimaldavat töötasu.
  • Kohalike kogukondade areng
    Lisaks miinimumhinnale makstakse tootjale ka hinnalisa. Kogukonnad otsustavad ise, kuidas saadud lisatasu investeeritakse, märkimisväärne osa läheb tootjakogukondade arenguprojektidesse – joogiveega varustamine, teede, haridus- ja tervishoiuasutuste ehitamine, koolihariduse ning tervishoiuga seotud kulude katmine.
  • Keskkonnasäästlikkus
    Neljandik standarditest puudutab keskkonnahoidu – kahjulike põllumajanduskemikaalide ja GMO välistamine, metsade vähendamise keeld, säästlike tootmistehnoloogiate kasutamine, puhta energia lahenduste arendamine, jne. orgaanilisele tootmisele ülemineku toetamist.


Tunnustused:
Õiglase kaubanduse märgistest on tuntuim Fairtrade. See on organisatsiooni Fairtrade International’i poolt juhitav sertifitseerimis- ja märgistamissüsteem, mis aitab leida tooteid, mis jälgivad õiglase kaubanduse põhimõtteid. Lisaks on olemas ka teisi sertifitseerimissüsteeme ja märgiseid, mis järgivad sarnaseid põhimõtteid.

Kui oled õiglase kohvi enda masinasse valinud, siis on võimalik saada ka MTÜ Mondo Õiglase kaubanduse sõbraks või Fairtrade@Work tunnustuse omanikuks. Viimase puhul on tegemist rahvusvahelise tunnustusega just organisatsioonidele, kes on valinud oma kohvinurgas juua õiglase kaubanduse e. Fairtrade märgisega kohvi.

Seega, et olla kindel, et sinu kohvitassi hinnaks ei ole rikutud inimõigused, lapstööjõu kasutamine ja saastatud looduskeskkond arengumaades, siis tasub pakenditelt otsida nii õiglase kaubanduse kui ka mahemärgiseid. Tehke oma kollektiiviga see kingitus endast nõrgemale!

Ja esmajoones muidugi hinda ja väärtusta kohvi oma käes – tarbi mõistlikult ning valmista alati täpselt nii palju kui ära jood! Mõtle – need oad on sulle kasvatatud ja transporditud teiselt poolt maakera, kuidas sa tahaksid seda kulunud energiat ja tööd väärtustada?

Artikli koostamisel kasutatud allikas: www.fairtrade.ee

Tekst ilmus algselt Eesti Rohelise kooli programmi Sügis 2024 uudiskirjas.